Χολαργός & Σύνταγμα: Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 με 19:00
Τηλέφωνο
211 1901900
Ιατρικά Κέντρα
Χολαργός - Σύνταγμα

Laser Αποτρίχωση

Σήμερα είναι γνωστό πλέον πως η μόνιμη αποτρίχωση είναι απολύτως συνυφασμένη με τη laser αποτρίχωση, καθώς αυτή αποτελεί τη μοναδική μέθοδο που μπορεί να δώσει οριστικά αποτελέσματα με απόλυτη ασφάλεια και στο μικρότερο δυνατό χρόνο, ανώδυνα, εύκολα, σε ελεγχόμενο ιατρικό περιβάλλον και με το μικρότερο τελικά συγκριτικό κόστος. Όμως, ενώ το laser αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο «βασιλιά» της αποτρίχωσης, συχνά και πάντα ανάλογα με την κάθε περίπτωση, μπορεί, για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα της «χνουδοποίησης», να απαιτηθεί και η συμπληρωματική συνδρομή κάποιων ακόμη μεθόδων.

Laser αποτρίχωση

Τι είναι το Laser;

Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) είναι μία δέσμη φωτεινής ακτινοβολίας (ορατό φως) που παράγεται τεχνητά με τον κατάλληλο εξοπλισμό και κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1960. Για την παραγωγή της φωτεινής αυτής ακτινοβολίας απαιτείται μία πηγή ενέργειας, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, και ένα φυσικό μέσο, όπως είναι ένα αέριο, μία χρωστική, ένας κρύσταλλος. Ανάλογα με το φυσικό μέσο που επιλέγεται, το laser αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά και επιδρά με διαφορετικό τρόπο στους ιστούς.

Ιδιότητες Laser

  • Η ακτινοβολία του αποτελεί εστιασμένη μορφή ενέργειας σε συγκεκριμένο σημείο, σε αντίθεση με το κοινό φως που διαχέεται προς πάσα κατεύθυνση, γι’ αυτό ακριβώς και το laser είναι τόσο ισχυρό. Η ενέργεια που «κουβαλάει» σε ένα τετραγωνικό εκατοστό είναι 360.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ με ειδικούς φακούς μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 1.000 φορές περισσότερο.
  • Τα κύματα φωτός που εκπέμπει κινούνται σε συμφωνία, ενδυναμώνοντας το ένα το άλλο.
  • Αποτελείται από ένα και μοναδικό κύμα φωτός, σε αντίθεση με το κοινό φως που αποτελείται από πολλά μήκη κύματος.
  • Η ενέργεια που παράγεται με το laser απορροφάται από το όργανο-στόχο και στη συνέχεια μετατρέπεται σε θερμότητα.

Ιστορία Laser Αποτρίχωσης

Η χρήση του laser ως μεθόδου αποτρίχωσης ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, ενώ συγκεκριμένα το 1997 έλαβε και την έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η μέθοδος είχε χρησιμοποιηθεί και νωρίτερα στη δερματολογία για αντιμετώπιση υπερμελαγχρώσεων, για αφαίρεση τατουάζ, βελτίωση ρυτίδων, καθώς και για την εξάλειψη αγγειακών βλαβών.

Επίδραση στον Ανθρώπινο Ιστό

Το πώς απορροφάται και επιδρά στον ιστό του ανθρώπου το laser εξαρτάται από το είδος του ιστού, το πόσο χρόνο αυτός εκτίθεται στο laser, την ισχύ της δέσμης αλλά και το μήκος κύματός της. Όταν εφαρμόζεται χειρουργικά, οδηγεί είτε σε πήξη, όταν οι ιστοί θερμαίνονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη από τη θερμοκρασία βρασμού / εξαέρωσης, είτε σε εξάχνωση, δηλαδή οι ιστοί εξαερώνονται, όταν θερμαίνονται σε θερμοκρασία πάνω από τη θερμοκρασία βρασμού / εξαέρωσης.

Laser και Αποτρίχωση

Το laser κάνει επιλεκτική φωτοθερμόλυση, δηλαδή επιλεκτική εξάλειψη του στόχου, χωρίς όμως να επηρεάζεται ο περιβάλλων υγιής ιστός. Στην εφαρμογή του κατά της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, η δέσμη φωτός που παράγει το laser επιδρά στο θύλακα της τρίχας, καταστρέφοντας σταδιακά τα κύτταρα στην περιοχή τα οποία παράγουν τις νέες τρίχες. Όταν μάλιστα η τρίχα βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης, κατά την οποία υπάρχει περισσότερη μελανίνη στο στέλεχός της, το laser προκαλεί υπερθέρμανση του θύλακά της, καταστρέφοντας το βολβό. Αν και ο θύλακας και ο βολβός της τρίχας καταστραφούν, τότε δεν αναπτύσσεται ξανά τριχοφυΐα στο εν λόγω σημείο. Με τη διαδικασία αυτή αρχικά οι τρίχες αραιώνουν και γίνονται πιο αδύναμες (χνούδι), μέχρι η παραγωγή και η ανάπτυξή τους να σταματήσει οριστικά. Τα μηχανήματα laser είναι πλέον πολύ εξελιγμένα και απευθύνονται σε όλους τους τύπους δέρματος και σε όλα τα είδη τριχοφυΐας, ενώ αν εφαρμοστούν σωστά δεν έχουν καμία ανεπιθύμητη ενέργεια στην επιδερμίδα.

3 Στάδια Ζωής της Τρίχας

Αναγένεση τρίχας

 

Αναγένεση
Η φάση της αύξησης, όταν το τριχοθυλάκιο ενεργοποιείται δημιουργώντας νέα τρίχα

Καταγένεση τρίχας

 

Καταγένεση
Η φάση κατά την οποία ο ρυθμός με τον οποίο η τρίχα αναπτύσσεται επιβραδύνεται

Τελογένεση τρίχας

 

Τελογένεση
Η φάση κατά την οποία ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας σταματάει και κατόπιν η τρίχα πέφτει

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Ο αριθμός των συνεδριών και η μεταξύ τους απόσταση ποικίλλει από περίπτωση σε περίπτωση. Γενικά όμως πρέπει να γνωρίζουμε πως η φάση ανάπτυξης της τρίχας στα διάφορα σημεία του προσώπου και του σώματος διαρκεί κάποιες εβδομάδες και ο ρυθμός ανάπτυξης των τριχών αυτών είναι πιο αργός από ότι αυτών που ανήκουν στα μαλλιά μας. Η καλύτερη λοιπόν στιγμή για να «χτυπήσει» το laser τους θύλακες των τριχών και να τους καταστρέψει είναι όταν αυτές βρίσκονται σε φάση αναγένεσης, καθώς τότε υπάρχει περισσότερη μελανίνη στο τριχοθυλάκιο, που έχει ως αποτέλεσμα να απορροφάται μεγαλύτερη ενέργεια από τη δέσμη φωτός του laser. Ωστόσο, ενώ πάντα ένα 80-85% των τριχών βρίσκεται στη φάση αναγένεσης, το άλλο 10-15% βρίσκεται σε φάση καταγένεσης και ένα ποσοστό του 1-3% σε φάση τελογένεσης. Από τις τρίχες που θα «χτυπηθούν» λοιπόν θα καταστραφούν οριστικά μόνο αυτές που βρίσκονται στη φάση αναγένεσης, ενώ οι υπόλοιπες θα ξαναβγούν μετά από κάποιο διάστημα. Για το λόγο αυτό απαιτούνται επαναληπτικές συνεδρίες, ώστε να «χτυπηθεί» από το laser η κάθε τρίχα, όταν θα είναι στη φάση αναγένεσης, οπότε και θα καταστραφεί οριστικά.

Dr Χρήστος Μεγαπάνος MD
Dr Χρήστος Μεγαπάνος MD
Καλέστε μας τώρα