Χολαργός & Σύνταγμα: Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 με 19:00
Τηλέφωνο
211 1901900
Ιατρικά Κέντρα
Χολαργός - Σύνταγμα

Συχνές ερωτήσεις

Απαντήσεις σε ερωτήματα νέων πελατών μας σχετικά με τις μεθόδους αποτρίχωσης, τις περιοχές, την ασφάλεια και όλους τους υπόλοιπους παράγοντες που επηρεάζουν την ανεπιθύμητη τριχοφυία στο ανθρώπινο σώμα.

Ερωτήσεις για την Αποτρίχωση Laser

Τι είναι το Laser;

To Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) πρωτοκατασκευάστηκε το 1960 και είναι ουσιαστικά μια δέσμη φωτεινής ακτινοβολίας που παράγεται τεχνητά με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η φωτεινή αυτή ακτινοβολία για να παραχθεί χρειάζεται κάποια πηγή ενέργειας (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα) αλλά και ένα φυσικό μέσο (αέριο, χρωστική, κρύσταλλο κ.α). Ανάλογα με το ποιό είναι το φυσικό μέσο για την παραγωγή της δέσμης, το laser αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά και επιδρά με διαφορετικό τρόπο στους ιστούς και στο περιβάλλον.

Είναι ασφαλής η αποτρίχωση με Laser;

Το Laser είναι ορατό φως, δεν είναι ακτινοβολία, και απορροφάται από τη μελανίνη της τρίχας, ενώ δεν έχει καμία επίδραση στους παρακείμενους ιστούς. Κατά συνέπεια είναι απολύτως ασφαλής για όλες τις περιοχές του σώματος και δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση για τον οργανισμό με κανέναν τρόπο. Άλλωστε τα Laser εν γένει χρησιμοποιούνται εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες σε όλες σχεδόν τις ιατρικές ειδικότητες (από την οφθαλμολογία και τη δερματολογία μέχρι τη χειρουργική και την ορθοπεδική) με εξαιρετικά αποτελέσματα, χωρίς ουδέποτε να έχουν κατηγορηθεί για παρενέργειες στον οργανισμό.

Πώς λειτουργεί το Laser στην αποτρίχωση;

Το Laser κάνει επιλεκτική φωτοθερμόλυση, δηλαδή επιλεκτική εξάλειψη του στόχου, χωρίς όμως να επηρεάζεται αρνητικά ο γύρω φυσιολογικός ιστός. Στην εφαρμογή του κατά της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, η δέσμη φωτός που παράγει επιδρά στο θύλακα της τρίχας, καταστρέφοντας σταδιακά τα κύτταρα στην περιοχή, τα οποία παράγουν τις νέες τρίχες. Όταν μάλιστα η τρίχα βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης, κατά την οποία υπάρχει περισσότερη μελανίνη στο στέλεχός της, το Laser προκαλεί υπερθέρμανση του θύλακά της, καταστρέφοντας το βολβό. Αν και ο θύλακας και ο βολβός της τρίχας καταστραφούν, τότε δεν αναπτύσσεται ξανά τριχοφυΐα στο σημείο. Με τη διαδικασία αυτή αρχικά οι τρίχες αραιώνουν και γίνονται πιο αδύναμες (χνούδι), μέχρι η παραγωγή και η ανάπτυξή τους να σταματήσει οριστικά. Τα μηχανήματα Laser είναι πλέον πολύ εξελιγμένα και απευθύνονται σε όλους τους τύπους δέρματος και σε όλα τα είδη τριχοφυΐας, ενώ, αν εφαρμοστούν σωστά, δεν έχουν καμία ανεπιθύμητη ενέργεια στην επιδερμίδα.

Μπορώ να κάνω Laser το καλοκαίρι;

Ειδικά στη χώρα μας, που η ισχυρή ηλιοφάνεια διαρκεί περισσότερους από 4 μήνες το χρόνο, αυτή είναι μία πολύ σημαντική ερώτηση. Η απάντηση είναι πως πλέον υπάρχουν εξελιγμένοι τύποι Laser, που μπορούν να εφαρμοστούν και σε μαυρισμένα από τον ήλιο και σε φυσικά σκούρα δέρματα, χωρίς κίνδυνο, αρκεί πάντοτε να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του γιατρού.

Το Laser δεν είναι πιο ακριβό από τις συμβατικές μεθόδους αποτρίχωσης;

Όταν τα Laser αποτρίχωσης άρχισαν να εφαρμόζονται στη χώρα μας, η τιμή της κάθε συνεδρίας ήταν αρκετά αυξημένη. Ακόμη και τότε όμως σε βάθος χρόνου η αποτρίχωση με Laser ήταν σαφώς πιο οικονομική από οποιαδήποτε άλλη μορφή αποτρίχωσης, λόγω της μονιμότητας των αποτελεσμάτων της. Δεν συζητάμε καν για τη σημερινή εποχή, που η τιμή της συνεδρίας για μία μικρή περιοχή μπορεί να ξεκινά και από τα 15€.

Το Laser πονάει;

Όλα τα Laser νέας γενιάς διαθέτουν ισχυρούς ψυκτικούς μηχανισμούς της επιδερμίδας, που εγγυώνται τόσο την ασφάλεια όσο και την ελάχιστη δυνατή ενόχληση. Ανάλογα με τον τύπο Laser, η συνεδρία μπορεί να είναι από εντελώς ανώδυνη έως ελαχίστως ενοχλητική, ενώ η ενόχληση διαρκεί κλάσματα του δευτερολέπτου.

Μπορώ να κάνω Laser το καλοκαίρι

Μπορώ να πάθω έγκαυμα από το Laser;

Εφόσον το Laser εφαρμόζεται από ιατρό, όπως άλλωστε ορίζει και η νομοθεσία, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Στη χειρίστη των περιπτώσεων που δεν ακολουθηθούν οι οδηγίες σωστής αντηλιακής προστασίας του ιατρού και παρουσιαστή κάποιο σημάδι στο δέρμα, αυτό προοδευτικά εξαφανίζεται σε διάστημα 6μήνου.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστεί να κάνω;

Ο αριθμός συνεδριών εξαρτάται από την έκταση της υπό θεραπεία περιοχής και την ένταση, καθώς και τις αιτίες, της τριχοφυΐας και δεν μπορεί να είναι απόλυτος. Γενικά έχει παρατηρηθεί πως απαιτούνται περίπου 6-10 συνεδρίες συνολικά. Οι πρώτες συνεδρίες απέχουν συνήθως μεταξύ του 4-8 εβδομάδες, δηλαδή το διάστημα που χρειάζονται οι τρίχες για να ξαναβγούν, ώστε να μπορεί να της «χτυπήσει» το Laser, όσο όμως περνά ο καιρός το μεσοδιάστημα αυτό μεγαλώνει και μπορεί να φτάσει και τους 6 μήνες.

Άμα έχω ορμονικό πρόβλημα αξίζει να κάνω αποτρίχωση με Laser;

Η αλήθεια είναι πως, εάν δεν λυθεί η ορμονική ανισορροπία, δεν μπορεί να υπάρξει οριστικό αποτέλεσμα στις ορμονοεξαρτώμενες περιοχές. Όμως η αποτρίχωση με Laser μπορεί να πραγματοποιείται παράλληλα με την αντιμετώπιση του ορμονικού προβλήματος από τον θεράποντα ενδοκρινολόγο, καθώς και ψυχολογικά βοηθά η εικόνα ενός λείου και καθαρού δέρματος και το αποτέλεσμα θα γίνει μόνιμο εφόσον αντιμετωπίζεται παράλληλα και η πηγή του προβλήματος.

Dr Χρήστος Μεγαπάνος MD
Dr Χρήστος Μεγαπάνος MD
Καλέστε μας τώρα